Kalprotektin: Šta je, normalne i povišene vrednosti, cena

Sveže informacije

Fekalni kalprotektin je analiza stolice kojom se ispituje prisustvo proteina kalprotektin u stolici, i koji može pomoći da se utvrdi da li je prisutna upala creva ili ne.

Zahvaljujući ovom testu može se eliminisati potreba za invanzivnijim testovima i pregledima, poput kolonoskopije.

Kod osoba sa simptomima koji ukazuju na problem sa crevima, kalprotektin analiza može pomoći da se proceni da li je reč o inflamatornom ili neinflamatornom uzroku.

Nivo kalprotektina u stolici koristi se za postavljanje dijagnoze stanja poput inflamatornih bolesti creva, odnosno ulceroznog kolitisa i Kronove bolesti, ali i funkcionalnog poremećaja rada creva, takozvanih nervoznih creva.

U ovom članku bavimo se testom stolice na kalprotektin, i biće objašnjeno šta je, kako se obavlja, šta su normalne a šta povišene vrednosti i na šta ukazuju, kako sniziti kalprotektin, kao i gde se može obaviti i po kojoj ceni.

Šta je fekalni kalprotektin test?

Kalprotektin test stolice je neinvazivan test kojim se utvrđuje nivo kalprotektina u stolici što pokazuje da li je prisutna upala u crevima i u kojoj meri.

Ovaj test se ne može koristiti samostalno za postavljanje konačne dijagnoze bilo kog stanja, već je jedan od dijagnostičkih alata koje gastroenterolozi koriste kako bi utvrdili tačan uzrok tegoba.

Ipak, informacije koje kalprotektin test pruža mogu eliminisati potrebu za invazivnijim testovima, poput kolonoskopije ili sigmoidoskopije.

Pored toga, ova analiza obavlja se i radi praćenja toka inflamatornih bolesti creva i procene efekata terapije.

Šta je kalprotektin?

Kalprotektin je protein koji proizvode bela krvna zrnca kao odgovor na upalni proces u crevima.

Kada dođe do upale u crevima, bela krvna zrnca, neutrofili, oslobađaju kalprotektin, boreći se na taj način protiv bolesti ili infekcije.

Upala u digestivnom traktu može biti znak da je prisutna inflamatorna bolest creva, odnosno ulcerozni kolitis ili Kronova bolest.

Vrednosti kalprotektina

Visok nivo kalprotektina u stolici može biti znak prisustva infekcije, ulceroznog kolitisa, Kronove bolesti, raka debelog creva i drugih stanja.

Umeren ili nizak nivo kalprotektina u crevima znači da u crevu nije prisutna upala, ili da upale uopšte nema, što može ukazivati da su tegobe izazvane virusnom infekcijom, ili da osoba pati od sindroma nervoznih creva.

Vrednosti kalprotektina u stolici izražavaju se u µg / g, mikrogramu po gramu, a referentne vrednosti kalprotektina u stolici su date u sledećoj tabeli.

Nivo kalprotektinaTumačenje
do 50 μg/gNegativan rezultat, nema znakova upale u GI traktu
od 50 do 200 μg/gGranično pozitivan rezultat, blaga do umerena upala
od 200 μg/gPozitivan rezultat, jaka upala GI trakta

Studije i istraživanja, kao i većina stručne literature za negativan rezultat smatra vrednost kalprotektina do 50 μg/g.

Tumačenje povišenih vrednosti u manjoj meri razlikuje se u zavisnosti od izvora, ali i konkretnog testa koji se koristi u laboratoriji.

Rezultat laboratorijskog testa na kalprotektin sadrži i referente vrednosti, no sam nivo ovog proteina ne može se koristiti za postavljanje dijagnoze, niti ga treba samostalno interpretirati.

Doktor u kombinaciji sa drugim dijagnostičkim metodama koristi test kalprotektina kako bi postavio pravilnu dijagnozu, a samoinicijativno obavljanje ovog testa i tumačenje rezultata ni u kom slučaju nije preporučljivo.

Važno je napomenuti da su rezultati testa precizniji za upalu debelog creva nego upalu u tankom crevu.

Drugim rečima, test ne može uvek precizno da otkrije sve oblike inflamatornih bolesti creva.

Kronova bolest, na primer, može uticati samo na tanko crevo, pa i vrednost kalprotektina može biti u normalnim granicama.

Normalna vrednost kalprotektina u stolici

Normalnom vrednosti fekalnog kalprotektina najčešće se smatra rezultat do 50 μg/g, kada se rezultat smatra negativnim, odnosno ne ukazuje na prisustvo upalnih procesa u crevima.

Ukoliko je vrednost normalna, preporuke će verovatno uključivati promenu režima ishrane, opuštanje i fizičku aktivnost kako bi se smanjile tegobe, budući da je verovatno reč o funkcionalnom poremećaju rada creva, odnosno nervoznim crevima.

Ishrana igra veliku ulogu u smanjenju simptoma nervoznih creva, pa je pronalaženje namirnica okidača tegoba od ključne važnosti.

Visok kalprotektin u stolici

Blago povišene vrednosti kalprotektina mogu da ukazuju na upalu izazvanu inflamatornim bolestima creva, ali i infekcije i alergije na hranu, a mogu biti izazvane produženim korišćenjem nesteroidnih antiinflamatornih lekova.

U nekim slučajevima, kalprotektin može biti povišen kod osoba koje pate od celijakije, odnosno alergije na gluten.

Blago do umerene povišene vrednosti mogu, ali i ne moraju biti znak da su dodatne analize i testovi neophodni.

Doktor će na osnovu prisutnih simptoma i rezultata drugih analiza predložiti naredne korake.

Visoke vrednosti kalprotektina govore o prisustvu značajne upale u crevima, što ukazuje na upalne bolesti creva, bakterijske infekcije, parazitske infekcije, SIBO, polipe ili rak.

U ovom slučaju neophodne su dodatne dijagnostičke procedure, kao što je kolonoskopija, kako bi se postavila dijagnoza i otpočelo sa adekvatnim lečenjem.

Kako sniziti kalprotektin?

Kalprotektin je odraz gastrointestinalne upale i na njega ne utiču promene načina života ili promena režima ishrane.

Ukoliko je visok kalprotektin rezultat infekcije, njegova vrednost će se vratiti u normalu kada se infekcija suzbije.

Sa druge strane, ukoliko se povišene vrednosti fekalnog kalprotektina javljaju usled inflamatorne bolesti creva, one će se menjati tokom vremena prateći aktivnost bolesti i stanje osobe koja pati od ovog stanja.

U retkim slučajevima kada je povišena vrednost ovog proteina u stolici izazvana upotrebom nesteroidnih antiinflamatornih lekova, vrednost će se vratiti u normalu kada se prekine sa terapijom ovom vrstom lekova.

Cena fekalnog kalprotektin testa

Analiza kojom se proverava fekalni kalprotektin može se obaviti u gotovo svim privatnim laboratorijama.

Prema našem istraživanju, cena se kreće u rasponu od 2,000 do 5,000 dinara.

Kako uzeti uzorak za test

Kalprotektin se traži u uzorku stolice, što znači da je neophodno u laboratoriju odneti uzorak fecesa.

Feces se dostavlja u posebnoj sterilnoj posudi koja je za to namenjena, i koja sa unutrašnje strane ima malu kašiku za uzimanje uzorka.

Za kalprotektin test dovoljno je doneti malu količinu stolice, veličine velikog zrna graška.

Nikakva posebna priprema nije neophodna za ovu analizu, iako se preporučuje prestanak konzumacije alkohola i nesteroidnih antiinflamatornih lekova nekoliko dana pre uzimanja uzorka.

Prilikom uzimanja uzorka trebalo bi izbegavati delove fecesa koji sadrže ostatke nesvarene hrane ili sluzi, kako bi se obezbedila tačnost rezultat.

Osim toga, veoma je važno voditi računa da se uzorak ne kontaminira vodom ili urinom. Ukoliko je moguće, najbolje je na analizu dostaviti prvu jutarnju stolicu.

Na rezultat analize obično se ne čeka dugo, budući da su rezultati najčešće gotovi u roku od 24 sata.

Kada se radi kalprotektin test stolice?

Različiti simptomi i tegobe mogu biti razlog za obavljanje fekalnog kalprotektin testa.

Gastroenterolog će verovatno tražiti da se ovaj test obavi ukoliko se sumnja na zdravstveni problem koji pogađa donji deo gastrointestinalnog trakta.

Neki od simptoma koji mogu zahtevati ispitivanje uključuju:

Pored toga, kod osoba koje pate od inflamatornih bolesti creva kalprotektin se može koristiti za procenu nivoa upale.

Na ovaj način može se pratiti tok bolesti, proceniti efikasnost terapije koja se primenjuje kao i proceniti intenzitet trenutnog napada.

Budući da se ishrana kod Kronove bolesti može razlikovati tokom perioda remisije i napada, ovaj test može biti od koristi da se režim ishrane prilagodi trenutnom stanju.

Drugi testovi i analize koje se često obavljaju zajedno sa određivanjem nivoa kalprotektina su test na prisustvo parazita i test na okultno krvarenje, određivanje nivoa laktoverina, kao i neke analize krvi koje mogu ukazivati na upalu, poput CRP-a ili sedimentacije eritrocita.

Zaključak

Kalprotektin je protein koji se nalazi u stolici i koji proizvode bela krvna zrnca kao deo imunološkog odgovora na bolest ili upalu.

Fekalni kalprotektin test je neinvanzivan test kojim se proverava nivo ovog proteina u uzorku fecesa i koji se koristi kao dodatno sredstvo u postavljanju dijagnoze ili praćenju toka određenih bolesti, poput inflamatornih bolesti creva.

Normalne vrednosti podrazumevaju vrednosti do 50 μg/g i ne ukazuju na upalu.

Povišene vrednosti govore o prisustvu upale i obično zahtevaju dodatne dijagnostičke procedure poput kolonoskopije kako bi se pronašao osnovni uzrok upale.

Visoke vrednosti kalprotektina mogu da ukazuju na prisustvo infekcija, inflamatornih bolesti creva, polipa, rak i druga stanja koja pogađaju donji deo gastrointestinalnog trakta.

Do snižavanja kalprotektina obično dolazi po suzbijanju upale i infekcije, a životne navike i način ishrane ne utiču na nivo ovog proteina u stolici.

Najbolji gastroenterolozi po fer i transparentnoj ceni.

Ostavite nam svoj broj telefona i ubrzo ćemo Vas kontaktirati radi pronalaska najboljeg gastroenterologa blizu Vas, bez provizije ili dodatnih troškova.