Spirulina, jedan od najpopularnijih suplemenata na svetu, je vrsta algi koja raste u slatkoj ili slanoj vodi.
Može se koristiti u prahu ili tabletama, a ovaj prirodni dodatak ishrani je bogat različitim hranjivim materijama, antioksidansima i pruža brojne zdravstvene koristi.
Spirulina je korišćena još od strane Asteka kao prirodni način poboljšanja izdržljivosti, a danas se smatra superhranom, zahvaljujući obilju hranjivih materija, uključujući i proteine čiji se aminokiselinski sastav može uporediti sa jajima.
Dodatnu popularnost spirulina je stekla zahvaljujući činjenici da je NASA razmatrala opciju uzgajanja u svemiru, gde bi služila kao hrana astronautima.
Naučna istraživanja potvrdila su brojne zdravstvene koristi upotrebe spiruline, o kojima će biti reči u ovom članku.
Pored toga, objasnićemo kako se koristi spirulina, koliko dugo sme da se pije, koja je njena cena, potencijalni rizici i druge važne teme povezane sa ovom plavo-zelenom algom.
Nutritivne vrednosti spiruline
Uobičajena doza spiruline je jedna kafena kašika, odnosno oko 7 grama. Ova količina spiruline sadrži:
- Kalorije: 20
- Proteini: 4 grama
- Masti: 1 gram
- Ugljeni hidrati: 2 grama
- Vlakna: 0 grama
- Šećeri: 0 grama
Spirulina je dobar izvor većine vitamina B, poput vitamina B1, B2 i B3, ali i minerala bakra, gvožđa i magnezijuma.
Pored toga, spirulina sadrži i druge nutrijente, poput beta karotena, vitamina E, vitamina K, cinka, selena i omega-3 i omega-6 masnih kiselina.
Kako se koristi spirulina u tabletama ili prahu
Spirulina se prodaje u obliku tableta ili finog zelenog praha koji se može koristiti na razne načine.
Nezavisno od toga u kom se obliku koristi, smatra se da je dnevni unos do 10 grama ove alge potpuno bezbedan.
Spirulina ima gorak ukus, koji može da podseća na morske plodove, a prah se često kombinuje sa drugim hranama ili pićima.
Prah spiruline može se koristiti na različite načine, kao što su jednostavno dodavanje u vodu ili druge naptike, ali i kao sastojak smutija ili dodavanjem u jogurt, peciva, prelive za salatu i slično.
Zdravstvene koristi spiruline
Spirulina je izuzetno bogata hranjivim materijama.
Ova alga sadrži biljni protein koji se naziva fikocijanin i snažan je antioksidans, koji može dovesti do ublažavanja bolova, smanjenja upale i očuvanja zdravlja mozga.
Ovaj, ali i drugi antioksidansi i drugi hranljivi sastojci u spirulini donose brojne zdravstvene koristi o kojima govorimo u nastavku.
Smanjenje rizika od raka
Brojni antioksidansi u spirulini imaju antiinflamatorne efekte, a poznato je da hronična upala doprinosi nastanku kancera i drugih bolesti.
Utvrđeno je da fikocijanin, biljni pigment koji spirulini daje plavo-zelenu boju, ne samo što smanjuje upalu u telu, već i blokira rast tumora i ubija ćelije raka.
Fikocijanin poboljšava imuni odgovor organizma i istražuje se kao lek protiv raka.
Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja
Spirulina može smanjiti apsorpciju holesterola u organizmu, što dovodi do snižavanja njegovog nivoa u krvi.
Niže vrednosti holesterola smanjuju rizik od pojave ateroskleroze, pojave krvnih ugrušaka i drugih kardiovaskularnih bolesti koje mogu izazvati srčani ili moždani udar.
Osim toga, konzumacija spiruline smanjuje nivo triglicerida, vrste masti u krvi koje povećavaju rizik od srčanih bolesti, dijabetesa i bolesti pankreasa.
Na kraju, spirulina povećava proizvodnju azot oksida, što dovodi do opuštanja krvnih sudova i postizanja normalnog krvnog pritiska, što je čini dobrom hranom za osobe sa visokim pritisikom.
Ovo takođe može biti korisno kod zubobolje od sinusa, i ublažavanja drugih tegoba koje sinusitis nosi sa sobom, kao što je glavobolja.
Olakšavanje tegoba izazvanih alergijama
Antiupalna svojstva koja su posledica prisustva antioksidanasa u spirulini može dovesti do smanjenja tegoba kod ljudi koji pate od alergije na polen, životinjske dlake i prašinu.
Jedno istraživanje pokazalo je konzumacija ovog suplementa značajno smanjuje zapušenost nosa, kijanje i svrab izazvan alergijama.
Unapređenje imunološkog sistema
Osim različitih antioksidanasa, spirulina sadrži čitav niz vitamina i minerala koji su neophodni za pravilno funkcionisanje imunog sistema, kao što su vitamin E, C i B6.
Spirulina podstiče proizvodnju belih krvnih zrnaca i antitela koja učestvuju u borbi protiv virusnih i bakterijskih infekcija u organizmu.
Studije obavljene u laboratorijama pokazuju da spirulina može pomoći u lečenju gripa, herpesa i HIV-a, no za definitivne zaključke neophodno je više istraživanja obavljenih na ljudima.
Slično spirulini, ašvaganda je još jedan biljni dodatak poznat po svojim adaptogenim svojstvima i koristi se za podršku celokupnom zdravlju.
Kombinacija spiruline i ašvagande može pružiti dodatnu podršku imunološkom sistemu i poboljšati opšte blagostanje, obezbeđujući sinergijski efekat ove dve biljke.
Poboljšanje zdravlja očiju i oralnog zdravlja
Spirulina je sadrži velike količine zeaksantina, biljnog pigmenta koji može smanjiti rizik od katarakte i gubitka vida.
Pored toga, antibakterijska svojstva ove alge mogu biti od koristi i po oralno zdravlje.
Jedna studija je pokazala da ispiranje usta tečnošću sa spirulinom smanjuje zubni plak i rizik od nastanka upale desni.
Druga studija pokazala je da upotreba spiruline može smanjiti rizik od oralnog raka kod ljudi koji koriste duvan.
Pomoć kod anemije
Anemija je prilično često stanje kod kog krv ne prenosi dovoljno kiseonika, što može biti izazvano nedovoljnom proizvodnjom ili nepravilnom funkcijom eritrocita, ali i gubitkom krvi usled povreda ili unutrašnjih krvarenja.
Krvarenje čira na želucu, i druga stanja povezana sa digestivnim traktom su čest uzrok anemije, kada dolazi do pojave krvi u stolici ili povraćanja krvi.
Pored toga, anemija je vrlo česta kod starijih ljudi, a izaziva stalan osećaj umora i slabosti.
Spirulina može biti od koristi u terapiji ovog stanja, budući da je dobar izvor gvođža, koje je neophodno kako bi se crvena krvna zrnca proizvodila u potrebnoj meri.
Nekoliko studija bavilo se ulogom spiruline u terapiji anemije.
Jedna studija utvrdila je da je spirulina korisna kod ljudi starijih od 50 godina, dok je druga studija pokazala da uzimanje spiruline može poboljšati anemiju kod trudnica tokom drugog trimestra.
Poboljšanje snage i izdržljivosti
Oksidativni stres do kog dolazi tokom sportskih aktivnosti i vežbanja je glavni uzrok umora mišića.
Zahvaljujući antioksidativnim svojstvima spiruline ovaj efekat se može smanjiti njenim korišćenjem, što dovodi do poboljšanja snage i izdržljivosti.
Druga studija pokazala je da upotreba spiruline poboljšava upotrebu kiseonika, što može dovesti do poboljšanja sportskih performansi.
Regulacija nivoa šećera u krvi
Istraživanja obavljena na životinjama pokazala su da spirulina može dovesti do smanjenja nivoa šećera u krvi.
Pored toga, jedan naučni pregled osam studija obavljenih na ljudima pokazao je da korišćenje spiruline u dozi od 0.8 do 8 grama dnevno može značajno sniziti nivo šećera natašte kod osoba sa dijabetesom tipa 2.
Ipak, treba reći da spirulina nije značajno uticala na nivo šećera u krvi nakon jela ili nivo hemoglobina A1c, koji se koristi za merenje dugoročne vrednosti šećera u krvi.
Više studija je neophodno kako bi se potvrdila efikasnost suplementacije spirulinom kod osoba sa dijabetesom.
Pozitivan uticaj na metabolički sindrom
Metabolički sindrom može negativno uticati na zdravlje i povećati rizik od srdačnog udara i moždanog udara, kao i dijabetesa tipa 2.
Metabolički sindrom karakterišu visok krvni pritisak, povišen nivo šećera u krvi i holesterola, kao i višak abdominalnih masti.
Jednim pregledom 18 studija zaključeno je da spirulina može pomoći u snižavanju povišenog krvnog pritiska, šećera u krvi i holesterola, glavnih faktora metaboličkog sindroma.
Pored toga, spirulina može pomoći u postizanju i održavanju zdrave telesne mase, o čemu će biti reči u nastavku članka.
Osim pomenutih faktora, na opšte zdravlje i rizik od bolesti u značajnoj meri utiču i ishrana, fizička aktivnost i mentalno zdravlje.
Za procenu zdravstvenog statusa telesne mase može se koristiti BMI kalkulator.
Smanjenje telesne mase
U analizi pet studija, naučnici su posmatrali efekte spiruline na smanjenje telesne mase kod gojaznih ljudi.
Pokazalo se da je upotreba spiruline u određenoj meri pomogla u mršavljenju kako kod gojaznih osoba, tako i kod onih sa viškom kilograma.
Ipak, kada je reč o postizanju zdrave telesne mase ključan faktor igraju ishrana i fizička aktivnost, dok upotreba spiruline može biti zdrav dodatak koji u određenoj meri može pomoći da se željena masa postigne i održi.
Pomoć kod bolesti masne jetre
Jedna manja studija iz 2014. godine je pokazala da suplementacija spirulinom može pomoći ljudima koji imaju nealkoholnu masnu bolest jetre.
Tokom ove studije, učesnici su uzimali 6 grama spiruline dnevno tokom šest meseci, nakon čega je došlo do značajnog smanjenja nivoa enzima jetre, triglicerida, ukupnog holesterola, lošeg LDL holesterola i poboljšanja odnosa dobrog i lošeg holesterola.
Ovi rezultati ukazuju na potencijalne koristi koje spirulina može imati po zdravlje jetre, no više većih studija je neophodno kako bi se doneli definitivni zaključci.
Drugi tretmani koji podrazumevaju upotrebu suplemenata za čišćenje jetre ili pridržavanje posebnog režima ishrane najčešće nemaju nikakvu naučnu potporu i mogu predstavljati rizik.
Lečenje masne jetre zbog toga se uvek mora obavljati pod lekarskim nadzorom, budući da komplikacije mogu biti veoma ozbiljne, čak i opasne po život.
Dobar izvor proteina
Na kraju, treba reći da je spirulina jedan od malobrojnih biljnih izvora proteina koji se zahvaljujući svom sastavu amino kiselina smatra kompletnim biljnim proteinom.
Ovo može biti posebno važno za osobe na stiktno biljnoj ishrani, koji mogu imati poteškoća u adekvatnom unosi proteina.
Jedna supena kašika od 7 grama sadrži čak 4 grama visokokvalitenih proteina, te je odličan dodatak ishrani za osobe koje žele da na ovaj način povećaju unos ovog makronutrijenta.
Doziranje i bezbednost
Spirulina se smatra bezbednim dodatkom za većinu ljudi, a različite studije potvrdile su da upotreba do 10 grama spiruline dnevno tokom šest meseci ne dovodi do nuspojava ili neželjenih reakcija.
Definitivan odgovor na pitanje koliko dugo sme da se pije spirulina ne postoji, no produžena upotreba nije istražena u dovoljnoj meri.
Nedovoljno studija bavilo se uticajem ove plavo-zelene alge na zdravlje dece, trudnica i dojilja pa se samim tim upotreba kod ovih grupa ne preporučuje.
Osim toga, ljudi sa autoimunim bolestima poput lupusa, multiple skleroze ili reumatoidnog artritisa ne bi trebalo da konzumiraju spirulinu budući da ona može stimulisati imuni sistem i dovesti do pogoršanja zdravstvenog stanja.
Spirulina može da utiče na smanjenje zgrušavanja krvi, povećati rizik od modrica i krvarenja kod ljudi koji pate od hemofilije i sličnih stanja.
Sa upotrebom spiruline bi trebalo prestati ukoliko je planirana bilo kakva operacija, uključujući i stomatološke operacije poput ugradnje zubnih implanata, kako bi se izbegle potencijalne komplikacije i usporilo zarastanje i oporavak.
Uvođenje spiruline u svakodnevnu ishranu trebalo bi da bude postepeno, odnosno trebalo bi početi sa manjim dozama koje se mogu polako povećavati.
Na ovaj način sprečavaju se moguće poteškoće sa varenjem, kao što su gasovi, nadutost stomaka, mučnina, dijareja i slični.
Upotreba spiruline, posebno u većim dozama, može dovesti do pojave zelene stolice što ne treba da predstavlja razlog za brigu.
Na kraju, spirulina sakupljena u kontaminiranim vodama može biti kontaminirana teškim metalima i bakterijama. U velikim količinama, neki od ovih toksina mogu izazvati oštećenja jetre.
Interakcije sa lekovima
Spirulina može doći u interakciju sa određenim lekovima i povećati rizik od neželjenih efekata i komplikacija.
Ovi lekovi uključuju:
- Lekove za dijabetes
- Imunosupresante
- Antikoagulanse
- Antitrombotike odnoso antiagreganse
Osobe koje su na terapiji ovim lekovima trebalo bi da se konsultuju sa doktorom pre uvođenja spiruline u svakodnevnu ishranu.
Cena
Spirulina se može kupiti u prahu ili tabletama, u prodavnicama zdrave hrane, apotekama, drogerijama ili prodavnicama suplemenata i dodataka ishrani.
Na cenu spiruline osim oblika u kom se kupuje utiču i karakteristike poput proizvođača, veličine pakovanja, ali i da li je u pitanju organski proizvod ili ne.
Cena 100 grama spiruline u prahu iznosi u proseku od 800 do 2,000 dinara.
Sa druge strane, cene dodataka spiruline u tabletama variraju u još većoj meri i zavise od broja tableta u pakovanju, mase svake tablete, odnosno doze, kao i od samog proizvođača.
Cena spiruline u tabletama kreće se ugrubo od 350 dinara za 60 tableta, do nekoliko hiljada dinara za velika pakovanja od 600 tableta.
Zaključak
Spirulina je vrsta plavo-zelene alge i jedan od najpopularnijih suplemenata na svetu zahvaljujući brojnim koristima koje može imati po zdravlje.
Zdravstvene koristi spiruline uključuju smanjenje rizika od nekih vrsta raka, poboljšanje zdravlja srca, regulacija nivoa šećera u krvi, unapređenje imunološkog sistema, mršavljenje, poboljšanje očnog i oralnog zdravlja i druge.
Spirulina je dostupna u prahu i tabletama. Kada se koristi kao prah, spirulina se može dodati različitim napicima i jelima.
Iako se smatra veoma bezbednim dodatkom ishrani, spirulinu ne bi trebalo da uzimaju deca, trudnice i dojilje, kao ni osobe koje pate od autoimunih bolesti ili poremećaja zgrušavanja krvi.
Pored toga, spirulina može stupiti u interakciju sa određenim lekovima, te bi osobe koje su na terapiji imunosupresantima, antikoagulansima ili pate od dijabetesa morale da se konsultuju sa doktorom pre uvođenja spiruline u ishranu.